Honlap Fel Visszajelzés Tartalomjegyzék Keresés

 Szinyei Emléktúra
Aktuális programok Ebédbefizetés Szinyei Emléktúra

 

Fel
Képek a 2008-as tantestületi emléktúráról


A Szinyei emlékkirándulások történetének vázlata

1995 májusában, Szinyei Merse Anna közreműködésével meghívást kaptunk a miskolci Herman Ottó Múzeumtól és a Miskolci Akadémiai Bizottság művelődéstörténeti munkabizottságától, a Szinyei Merse Pálról szóló tudományos ankétra. Ezen, és a másnapi jernyei „Majálison” a nagy festőről szóló további megemlékezésen iskolánk nyolc tanára vett részt. 

Rimóczy József, intézményünk volt igazgatója – aki felvette a kapcsolatot dr. Szinyei Merse Anna művészettörténésszel, a Magyar Nemzeti Galéria főtanácsosával, a Mester dédunokájával – a jernyei látogatás után felvetette, hogy évente az Alapítvány támogatásával, Perlay Rezső vezetésével, a diákok küldöttsége koszorúzza meg a sírt, és az iskola névadójának szlovákiai emlékhelyeit.

1996-tól megkezdődtek az évente szervezett kegyeleti kirándulások, koszorúzások, melyeken az osztályfőnökök javaslatára, az arra érdemes tanulók vehettek részt. (35-40 diák, 3-4 pedagógus)

1997-ben iskolánk fennállásának 100. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat részeként a Tantestület közös kirándulás keretében ellátogatott Jernyére. A budapesti delegációt a község polgármestere fogadta.

Az út során látogatást tettünk a szirmabesenyői, Szinyei Merse Pálról elnevezett Művészeti Általános Iskolában. A „testvériskolával” azóta is kapcsolatot tartunk, mely intézmény szintén szervezett már kirándulást a névadó sírjához.    

Jernyei látogatásainkat nagy örömmel üdvözölte, a magyarországi szlovákok lapja, a Lúdové Noviny. Zsákai Vlaszta újságírónő rendszeresen beszámolt a Szinyei Merse Pál nevét viselő iskola diákjainak szlovákiai koszorúzásáról, és nélkülözhetetlen segítséget nyújtott az utak előkészítéséhez, szervezéséhez. Egy alkalommal pedig idegenvezetőként a szinyeis diákokkal tartott a kiránduláson. (Korábbi esztendőkben, többször tájékoztatta a Határőrséget érkezésünkről, és arról, hogy magyar, nemzeti színű koszorú van a megemlékezni induló diák csoportnál.)

1998 nyarán, a községen keresztül futó kis Szinye patak árvizet okozott, mely a helyi cigány lakosság soraiból több mint 60 ember életét követelte.

A Szinyei Gimnázium diákjai takarógyűjtést szerveztek a károsultak megsegítésére. Két személygépkocsit megtöltő segélyszállítmányt juttatunk el az Eperjestől kb. 20 km-re fekvő kis településre.  

A jernyei látogatások során kiderült, hogy a helyi roma iskolában Ján Sajko rajztanár – építve a cigánygyerekek művészeti kreativitására, gazdag és bátor színkezelésére – festeti, festeni tanítja a diákjait.

Az alkotások értékeit mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a fiatalok képei bejárták a világot, kiállításokon szerepeltek Bécsben (1989), Tokióban (1992), Los Angelesben (1995), Strasbourgban (1996), stb. 

1999-ben a budapesti Szlovák Intézetben, „Szivárvány a sártenger fölött” címmel nyílt kiállítás, ahol az árvíz áldozatává vált cigánygyerekek munkái is láthatók voltak.

2004-ben került sor a Budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium és a jarovnicei roma iskola tanulóinak közös kiállítására a Szlovák Intézetben. A kiállítást Csáki Pál, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök helyettese nyitotta meg, ahol beszédet mondott Szinyei Merse Anna, Novák István a Szinyei Merse Pál Társaság elnöke. Csáky így kezdte beszédét: „Hölgyeim és Uraim, örömmel jelentem, vannak még csodák!”. Ezekkel a szavakkal értékelte a kelet-szlovákiai kis falu cigány tanulóinak és a budapesti középiskola együttműködését.     

A közös kiállítás alkalmával iskolánk vendégül látott néhány roma fiatalt, akik zenés-táncos műsort adtak az iskolában és Szlovák Intézetben.

A kegyeleti kirándulások kiegészültek a jarovnicei cigány iskola látogatásával. A budapesti diákok számára ezzel az élmény kivételesen szerteágazóvá vált.

Útjaink során rendszeresen ajándékokkal látjuk el az iskolát, a művészeti nevelést, oktatást segítő eszközök átadásával: rajzlapokkal, ecsetekkel, festékkel, zsírkrétákkal érkezünk.

Ezt részben a diákok támogatásával szerezzük be, de az évek során olyan intézmények segítettek ebben a gyűjtésben, mint az Oltalom Egyesület, TERMA, TISSZA alapítványok, a Magyar Művelődési Intézet, a terézvárosi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

A diákok utazását, szállását mindes esetben a Szinyei Alapítvány támogatta.  

A Szinyei Merse Pál Társaság 1921. július 12-én javasolta, hogy a Felsőerdősor utca, a Köröndtől a Podmaniczky utcáig húzódó szakaszát Szinyei Merse utcának nevezzék el. A javaslatot 1927-ben elfogadták, így iskolánkat, - bár hivatalosan „Fővárosi 12 évfolyamos iskolának” nevezik - leggyakrabban Szinyeiként emlegetik. Miután a Terézvárosnak ezen a környéken, több ismert képzőművész nevét viselő utca található, ráadásul a közeli Képzőművészeti Főiskolának a Mester igazgatója is volt, később hallgatói ebben az iskolában gyakoroltak, az 1964/65-ös tanévtől iskolánkat: Szinyei Merse Pál Általános Iskolának és Gimnáziumnak nevezik.

Képek a 2008-as tantestületi emléktúráról

 

Honlap ] Fel ] Képek a 2008-as tantestületi emléktúráról ]

Webhelyünkkel kapcsolatos kérdéseit és észrevételeit várjuk a következő címen: horvath@szinyei-bp.sulinet.hu.
Utolsó módosítás: 2010.09.28.